Комментарии отключены

Електрик, що вишиває бісером

| Цікаво | 14.01.2020

orel-1Ігор Орел, електрик з Тального, серйозно займається вишивкою бісером уже 6 років. За цей час вишив 7 ікон, вишиванку коханій дружині Тетяні, двом дітям:синові Максимові та доньці Крістіні, любимій тещі Марії Андріївні, братові, племіннику, друзям, подарувавши частинку свого тепла й любові.
-Взагалі все почалося з вишивання гладдю. Коли ми одружилися, теща з дружиною вишивали серветки (вони у нас у серванті є, накрохмалені). А дитина увесь час просила: «Вишийте й мені!». То я найшов малюнки, нитки були, та й вишивав доньці зайчиків, вовчиків, сонечко, місяць. А тоді десь років 6 тому тещі на подарунок до дня народження принесли заготовку для вишивки бісером ікони Святого Миколая-Чудотворця, — розповідає Ігор. – Після святкової вечері, поки всі за столом балакають собі, думаю: піду спробую, що ж воно таке. Сів я і не зогледівся, як два рядочки пройшов. На другий день дивлюся, ще хтось вишивав. Але не так рівно. Кажу тещі: «Андріївна, давайте я дошию, не чіпайте». Вона не заперечувала. orel-2
Коли закінчив Миколая, відчув, що чогось не вистачає, тягне вишивати. Взявся за ікони Ісуса Христа, Діви Марії, згодом вишив бісером святого Ігоря та святу Тетяну. Всі ці освячені в церкві ікони прикрашають оселю родини Орлів.orel-3 Так само, як і герб України, що почепили над дверима. «Спочатку виставив був на продаж, бо гарний герб вийшов, у калині, а потім – передумав. Таке не продається», — каже Орел.
Потім дійшли руки до вишиванок. Спочатку вишив собі, потім дружині, синові й доньці, тещі, згодом братові, племінникові, друзям. Чоловіча сорочка — це, зазвичай, геометричні узори, а от жіночі – це різноманіття квіткових мотивів. Її і вишивати складніше, ніж чоловічу.
— Десь приблизно 2 місяці мені треба, щоб вишити жіночу сорочку. Від 51 до 65 тисяч бісеринок іде на одну. Бісер купую лише чеський і самі схеми беру лише на перевірених сайтах. У кожному замовленні скомплектовано по 7-8 відтінків лише одного кольору. Та я спрощую до 4 відтінків максимум, — ділиться тонкощами ремесла. — Спочатку було важко, бо рука була не набита. А коли ти увійшов у смак, рука вже автоматично бере потрібний колір з органайзера. Якщо помилився і не ту бісеринку взяв, то роздавлюю її, і вставляю іншу. Раніше ікони я шив лише в одну сторону. Закінчував стіжок, зав’язував і знову починав. Тепер я зрозумів і йду в обидві сторони, нитку не розриваючи. Шию, поки не закінчиться нитка. За один захід беру біля 300 бусинок. Нитка виходить до 2 метрів. Десь на годину роботи. Я шию 2-3 нитки в день.
Компанію чоловікові складає дружина Тетяна. Діти уже повиростали, вилетіли з батьківського дому. Живе подружжя з батьками Тетяни. Тож після роботи, щоб скоротати довгі зимові вечори, мають час для власних хобі. Ігор вишиває бісером, а Тетяна розмальовує картини. «Зараз не малює, бо я не шию. Ми один без одного не можемо,» — каже Ігор, презентуючи власні роботи.
Колеги по роботі, а працює Ігор електриком у Тальнівському РЕМі, знають про його не зовсім чоловіче захоплення і кажуть: «Це ж яку нервову систему треба мати, щоб 2-3 години щодня вишивати? Краще ходімо у футбол грати!» Футбол – це ще одне хобі чоловіка.
Свої роботи Ігор не вишиває на продаж, а для душі.
— Поки зір дозволяє, буду вишивати, — стверджує Ігор. Мені це приносить радість і велике задоволення. Зробивши кілька стіжків, уже не можу зупинитися, поки не побачу результат своєї праці.
Ліна ЯЛОВСЬКА

Немає тегів

всього переглядів 87 , сьогодні 1

  

Погода в Здобутку

Здобуток на Фейсбук

Група Здобуток